Publisert av: Johan Arnt | februar 8, 2015

Frieri uten medgift

For tiden hagler det med invitasjoner til å samtale om mulige kommunesammenslåinger, ikke minst i vår region. Storebror Bodø er sitt ansvar bevisst, og har invitert alle til samtaler. Ambisjonene strekker seg faktisk så langt som til Rødøy kommune i sør.

Salten regionråd har også tatt grep for å få en felles utredning for sine ni samarbeidende kommuner. Her er velrenommerte BDO Norge leid inn som felles bidragsyter for å kunne legge fram et helhetlig beslutningsgrunnlag. Det er for tidlig å ha noen formening om nytteverdien, men som alle andre utredninger vil den være begrenset til å få fram svarende på de spørsmålene som legges inn.

Bodøs ambisjon er å bygge en storkommune i Salten. Det står det respekt av. Oppgaven byr på svært krevende administrative og politiske utfordringer i et landskap uten tydelige kart. En av dem er å avsløre illusjonen om at grunnen er trygg under snøen. Den kan nemlig seg å være fatal dersom det finnes farlige, skjulte sprekker. Spørsmål som ikke stilles, kan dekke over slike sprekker i en situasjon der appetitten er større enn magemålet.

Gildeskål kommune var tidlig ute og kartla hva lokalutvalgene ville prioritere i samtalene med Bodø. Her ble Sjøfossen Næringsutvikling (SNU) trukket fram som suksessfaktor for de etableringene som allerede er kommet. Mellom linjene næres det en frykt for utarming og marginalisering av SNU som redskap for innbyggerne dersom Gildeskål ender opp som en bydel uten eget budsjett til næringsutvikling.

I Meløy har Meløy Næringsutvikling (MNU) siden etableringen i 1993 bidratt til å hente inn eventyrlige summer til investeringer både i og utenfor Glomfjord. Etableringen av Norwegian Crystals AS på ruinene av ScanWafers og Recs investeringer for til sammen 3,5 milliarder kroner, viser at deler av industribedriften kan drives videre med nye eiere.

Omstillingskommunen Meløy har vist en beundringsverdig evne til å engasjere næringslivet til nye satsinger, og til å markedsføre Glomfjord industripark som interessant for nyetableringer. Tocircle Industries AS og Standard Hydro Power AS er gode eksempler på bedrifter som har funnet det gunstig å kjøpe seg inn i solindustriens forlatte bygningsmasse.

Spørsmålet mange stiller seg nå er om Bodø er dratt på frieri uten medgift. For byen Bodø har en vilje til vekst uten sidestykke i nord, og har som andre byer en innebygget vekstkraft distriktskommuner som Gildeskål og Meløy bare kan drømme om. I slike kommuner er det hardt arbeid som gjelder, og tilgang på politisk initiert englekapital som kan redusere risikoen og friste etablerere til å kjøre noen mil ekstra til og fra flyplassen.


Legg igjen en kommentar

Kategorier